Praten over Pillen (interview met Marijke Foudraine-Kranenburg)

Praten over Pillen (interview met Marijke Foudraine-Kranenburg)

In deze speciale aflevering van praten over pillen van stichting PILL gaat Ewout Kattouw (hbo-ervaringsdeskundige, voorzitter van stichting PILL) in gesprek met Marijke Foudraine-Kraneburg.

Marijke heeft veel ervaring binnen het bedrijfsleven en management en heeft daarnaast ruime ervaring met consultancy, coaching en hypnotherapie. 

Ze is de vrouw van wijlen Jan Foudraine en heeft veel met hem gedeeld en samengewerkt.

Naast tien zeer boeiende en intrigerende boeken zoals 'Metanoia', waarin hij zijn onderzoekingstocht van de werkelijke identiteit van de mens beschrijft, schreef Jan Foudraine in 1971 het opzienbarende boek ‘Wie is van hout… Een gang door de psychiatrie’. Hierin waarschuwt hij dat psychiatrie uitsluitend een medisch ziektekundig specialisme dreigt te worden. Hij pleit voor meer psychotherapie en minder medicijngebruik. Het boek is in een oplage van 200.000 exemplaren verschenen en in zeven talen gepubliceerd. Ruim twintig jaar later schreef hij het boek ‘Bunkerbouwers' waarin hij zijn wijze van werken als psychotherapeut, samen met zijn cliënten beschrijft. Ook hierin doet hij een felle aanval op de medicalisering van de psychiatrie.

In deze podcast vragen we ons af of de psychiatrie een medische discipline is, en moet zijn en hoe we psychisch lijden definiëren. Zijn het ziekten die mensen ontslaan van bepaalde verantwoordelijkheden of ontstaat psychisch lijden in de relatie tot de ander en de samenleving waar we in leven? 

We praten over hoe Jan over pillen dacht, of hij ze zelf wel eens inzetten en wanneer hij dat dan eventueel deed. 

Verder bespreken we hoe we als samenleving de norm creëren en de nijging hebben de afwijking van die norm te corrigeren. Ook vragen we ons af hoe nieuwsgierig en kritisch de psychiatrie eigenlijk is.  

Beluister de podcast hier: https://app.springcast.fm/15603/praten-over-pillen-stichting-pill-5