Ik heb gekozen voor medische hulp

Psychisch lijden is verweven met onze persoonlijke omstandigheden, kwetsbaarheden, onze omgeving en onze levensgeschiedenis

Het zoeken van hulp bij psychisch lijden is een persoonlijke zoektocht. Medische hulp voor psychisch lijden komt in de praktijk vaak neer op het vaststellen van een stoornis gevolgd door behandeling volgens richtlijnen, waar medicatie vaak deel van uitmaakt. Maar, psychisch lijden is geen puur medisch probleem. De keuze voor medische hulp kan een noodzakelijke stap zijn, maar het is belangrijk om kritisch te blijven.

• Medische hulp is een hulpmiddel, geen allesomvattende oplossing. Medicatie of
psychiatrische zorg kan verlichting bieden, maar het is niet de enige manier om met
psychisch lijden om te gaan. Welke rol wil jij dat medische hulp speelt in jouw
herstel? Zie je het als een tijdelijke ondersteuning, of als iets waar je langdurig
gebruik van wilt maken? Ben je ervan bewust dat medische hulp soms de situatie ook kan verergeren?

• Jouw ervaring staat centraal. Medische diagnoses en behandelingen zijn
gebaseerd op algemene richtlijnen, maar jouw psychisch lijden is uniek. Ga voor
jezelf na op de medische invalshoek daadwerkelijk helpend is voor jou. Of voelt het
alsof jouw ervaring wordt gereduceerd tot een diagnostisch etiket? Blijf kritisch en
vraag jezelf af: wat werkt voor mij? En als je eenmaal hebt gekozen voor medische hulp, blijf dan goed monitoren of het je helpt of je situatie er eerder door verslechterd. 

• Combineer medische hulp met andere vormen van ondersteuning. Herstel is meer
dan alleen een medische kwestie. Veel mensen vinden kracht in
ervaringsdeskundigheid, lotgenotencontact, een vorm van therapie, creatieve
expressie of zingeving. Welke vormen van hulp en ondersteuning voelen voor jou
aanvullend en betekenisvol?

• Behoud regie over je eigen herstel. Medische professionals kunnen advies geven,
maar jij hebt het recht om te beslissen welke hulp bij je past. Als een bepaalde
aanpak niet werkt, mag je andere wegen verkennen. Je herstelproces is van jou en
hoeft niet binnen een standaardmodel te passen.
Jouw keuze voor medische hulp betekent niet dat je jouw eigen perspectief op je
lijden uit handen hoeft te geven. Het is één van de vele mogelijke wegen naar
herstel.

Mocht je zelf relevante informatie hebben die bij kan dragen aan deze beslismomenten dan kun je deze mailen naar info@stichting-pill.nl

Blogs

Artikelen

POSITIEVE GEZONDHEID EN POSITIEVE PSYCHOLOGIE: DE RELATIE TUSSEN BEIDE

In eerder genoemd Handboek Positieve Psychologie wijdt Jan Auke Walburg daar een heel hoofdstuk aan. Hij stelt onder meer: ”Positieve gezondheid bouwt in Nederland voort op twee ontwikkelingen die elkaar kunnen versterken: de positieve psychologie EN het gezondheidsmodel van Huber en collega’s. Daarbij levert de positieve psychologie een belangrijke bijdrage aan de wetenschappelijke onderbouwing.”

Ik ben van mening dat de enorme voortgang op het gebied van de positieve psychologie een grote bijdrage kan leveren aan het bereiken van flourishing, welbevinden, mentale gezondheid, herstel, discovery, kwaliteit van leven, e.d. De positieve gezondheid levert met het spinnenweb ontegenzeggelijk een prachtige kapstok om ‘het andere gesprek’ te starten. Het grote, landelijk brede enthousiasme voor het spinnenweb mag echter niet leiden tot het ondersneeuwen van aandacht voor interventies die in de herstel- en rehabilitatiebeweging, de recoverycolleges, het sociaal domein, de GGZ, de positieve psychologie e.d. al jaren ontwikkeld zijn en nog steeds ontwikkeld worden.

Podcasts

Praten over pillen met Elbert-Jaap Schipper

Podcast aflevering ‘Praten over pillen’ met Elbert-Jaap Schipper (psychiater en directuur bij KieN) over hoe hij is opgeleid in het medische model waarin er van uit wordt gegaan dat er iets mis is in je lichaam, en dat herstelt moet worden met een (medicamenteuze) ingreep. Inmiddels kijkt hij er anders naar omdat dit soort ingrepen zelden duurzame gedragsveranderingen teweegbrengen.

Volgens Elbert Jaap gaat hulp bij psychisch lijden met name over gedragsverandering. Deze gedragsverandering komt niet enkel tot stand door praten en pillen maar nog veel meer door te doen en te ervaren.

Veel mensen met psychische klachten voelen niet meer wat ze willen en zijn de verbinding met zichzelf en de wereld om hun heen verloren. Voor duurzame verandering is bewustzijn nodig en het leren verdragen en reguleren van negatieve emoties.

Andere media

Medicating Normal

Link naar de ducumentaire Medicating Normal

Een indringende documentaire die de impact onderzoekt van psychiatrische medicatie op individuen en de bredere samenleving. De film volgt het verhaal van mensen die psychiatrische medicatie (psychofarmaca) hebben gebruikt voor aandoeningen als depressie, angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het verkent kritieken op de farmaceutische industrie en de overmatige afhankelijkheid van medicatie in de geestelijke gezondheidszorg. De documentaire biedt een kritische kijk op de huidige benaderingen van geestelijke gezondheid en pleit voor een meer holistische aanpak, waarbij therapie, sociale steun en levensstijlveranderingen worden benadrukt boven medicatie.

Een must see voor iedereen die met medische hulp in de psychiatrie te maken krijgt.

1. Het gaat niet goed met mij en overweeg hulp te zoeken

2. Ik heb gekozen voor medische hulp

3. Ik overweeg medicatie te gaan gebruiken

4. Ik gebruik medicatie

5. Ik overweeg te stoppen met medicatie

6. Ik heb gekozen om te stoppen met medicatie

Word vriend van de stichting

Stichting PILL is een onafhankelijke stichting die geen subsidies of anderzijds financiering ontvangt. Om deze gebruikscyclus mogelijk te maken moeten wij het dus hebben van donaties van mensen die onze missie een warm hart toedragen.

Mocht jij stichting PILL willen steunen dan kun je vriend van de stichting worden, of eenmalig een donatie doen. Klik hier om vriend te worden of te doneren