Abstract workshop B:
Bram van der Leden en Daniël Maij: Een nieuwe ggz vanuit een andere kijk op psychische ontregeling: visie, model, ervaringen en dilemma’s
De workshopgevers, een ggz-agoog een psychiater en een ervaringsdeskundige, lichten in deze workshop, gezamenlijk, op basis van hun ervaringen, het model toe dat ten grondslag ligt aan BijBram.
BijBram is een praktische uitwerking en illustratie van een Nieuwe GGZ. Dit model gaat uit van een andere visie op psychische ontregeling, hoe hiermee om te gaan en hoe zorg wordt ingericht. Ook de achterliggende visie komt aan bod. Bij BijBram wordt (dag)behandeling gecombineerd met sociale contacten, werken in de tuin, werken in de werkplaats, dierenverzorging, psychotherapie, nabijheid, trainingen en, indien gewenst, medicatie. Leden (in de traditionele ggz de ‘patiënten’) zijn mensen die veel hebben meegemaakt en op veel vlakken hulp kunnen gebruiken en die bij BijBram zelf aan het werk gaan. Soms met de nodige verleiding en bemoeizorg, of door andere leden opgehaald uit omringende plaatsen. De resultaten van tien jaar ervaring met dit model bij BijBram worden geïllustreerd, waarbij ook gebruik zal worden gemaakt van beeldmateriaal. Ook dilemma’s bij het anders vormgeven van de GGZ komen aan bod. Dilemma’s die inherent zijn aan een deels andere invulling van de functie en rol van zorgprofessionals binnen een Nieuwe ggz, waaronder de rol van psychiater. Daniël Maij, psychiater verbonden aan BijBram, zal met de deelnemers van de workshop ingaan op deze dilemma’s, bijvoorbeeld in relatie tot onderwerpen als (eind)verantwoordelijkheid, de expertrol, medicatie en verplichte ggz. Deelnemers krijgen handreikingen mee om elementen van de geïllustreerde werkwijze te integreren in hun dagelijks werk. Zij worden tijdens de workshop actief betrokken, door middel van meerdere discussie-, uitwissel- en vraagmomenten.