Video's

De kloof tussen academische kennis en de kennis van ervaringsdeskundigen

Voor World Tapering Day is Ewout Kattouw in gesprek gegaan met dr. Dick Bijl en prof. dr. Floortje Scheepers over de kloof tussen de verschillende kennisbronnen omtrent het afbouwen van psychofarmaca.

Thema's die aan bod komen zijn:

  • Waarom wordt de kennis van ervaringsdeskundigen al zo lang genegeerd en gebagatelliseerd?
  • Hoe kunnen wetenschappelijke kennis en kennis uit de praktijk worden gecombineerd om betere begeleiding te bieden tijdens het afbouwen?

Voordracht Dick Bijl over het pillen probleem

Tijdens de boekpresentatie van het boek 'Wie is er nou eigenlijk gek?' heeft Dick Bijl (Epidemioloog en President International Society of Drug Bulletins) een voordracht gegeven over het pillen probleem.

In deze voordracht legt hij uit wat het verschil tussen werken en helpen is (statistisch significant versus klinisch relevant), hoe (on) betrouwbaar -door de farmaceutisch industrie gesponsorde- onderzoeken zijn en hoe we er weer voor zorgen dat de medicijnen die op de markt komen veilig zijn.

Voordracht Jim van Os

Naast de voordracht van Dick Bijl over de wetenschap achter de psychofarmaca heeft ook Jim van Os een sterke voordracht gegeven op de boekpresentatie van het boek ‘Wie is er nou eigenlijk gek?’.

In deze voordracht laat Jim zien dat de psychiatrie in een identiteitscrisis zit omdat ze voor een model hebben gekozen wat wetenschappelijk niet deugt. Hij legt uit hoe we van een humaniserende beweging van ‘meer mens en minder patiënt’ via de DSM III tot een medisch model zijn gekomen waarin we symptomen als breinziekten zijn gaan zien, waarin we opzoek zijn gegaan naar de juiste medicatie voor de juiste breinziekte, en de juiste psychotherapie voor de juiste psychologische diagnostiek. En dat terwijl psychisch lijden vaak over verschillende bewustzijnsstaten gaat, welke tot stand komen in de wisselwerking met de omgeving, waar we nog relatief weinig van af weten. 

Jim roept op tot het gezamenlijk ontwikkelen van een meer passend model door echt te luisteren naar de mensen die het ondergaan. Zo kunnen we in co-creatie werken aan een echt helpende ggz.

Medicating Normal

Een indringende documentaire die de impact onderzoekt van psychiatrische medicatie op individuen en de bredere samenleving. De film volgt het verhaal van mensen die psychiatrische medicatie (psychofarmaca) hebben gebruikt voor aandoeningen als depressie, angst en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het verkent kritieken op de farmaceutische industrie en de overmatige afhankelijkheid van medicatie in de geestelijke gezondheidszorg. De documentaire biedt een kritische kijk op de huidige benaderingen van geestelijke gezondheid en pleit voor een meer holistische aanpak, waarbij therapie, sociale steun en levensstijlveranderingen worden benadrukt boven medicatie.

Een must see voor iedereen die met psychofarmaca te maken krijgt.