Sprekers

Dagvoorzitter: Julie-Anne Arendsen Hein

Julie-Anne Arendsen Hein is klinisch psycholoog en psychotherapeut n.p. Zij was voorheen werkzaam bij GGZ Friesland waar zij inhoudelijk leidinggevende was van een psychotherapeutische dagbehandeling voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek. Sinds haar pensionering werkt zij op verschillende manieren samen met Ewout Kattouw en is zij secretaris van het bestuur bij stichting PILL.

Ewout Kattouw

Ewout Kattouw is ervaringsdeskundige, met expertise op het gebied van psychofarmaca. Hij is opgeleid aan de Hanze Hogeschool in herstel ondersteunende zorg. Daarnaast is hij oprichter en voorzitter van stichting PILL en auteur van het boek ‘Wie is er nou eigenlijk gek?’. Hij is een veel gevraagd spreker in debatten over psychofarmaca gebruik en het afbouwen hiervan.

Met stichting PILL probeert hij, samen met een gedreven bestuur, verantwoord gebruik van psychofarmaca te bevorderen door verschillende kennisbronnen samen te brengen. Daarnaast heeft hij samen met 4vitae een methode ontwikkeld om vanuit narratief evalueren beter zicht te krijgen op de effecten van psychofarmaca in de brede context van mensenlevens.

Gemma Blok

Gemma Blok is historicus, met een specialisatie in de geschiedenis van de GGZ. Zij werkt als hoogleraar Geschiedenis van de Psychiatrie aan de Universiteit van Utrecht. Hiernaast bekleedt ze aan de Open Universiteit de leerstoel Geschiedenis van Mentale Gezondheid en Cultuur. Momenteel leidt ze het NWO onderzoeksproject Drugs Monologen, over de geschiedenis van drugsgebruik in Nederland na 1960, via de vertelde verhalen van mensen die er zelf ervaring mee hebben.

Floortje Scheepers

Floortje Scheepers is (kinder- en jeugd)psychiater en afdelingshoofd van de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht. Zij deed haar opleiding en promotie onderzoek in het UMC Utrecht en werkte daarna een aantal jaren bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie en het Radboud UMC. Sinds 2017 heeft zij een leerstoel  ’innovatie in de psychiatrie’ en leidt zij vanuit die rol een aantal innovatie projecten, zoals de psychiatrie verhalenbank, Netwerkzorg en de netwerkintake en PsyData, een project dat zich richt op het gebruik van klinische data voor zorgverbetering en innovatie.

Jim van Os

Jim van Os is hoogleraar Psychiatrie en tevens voorzitter van de Divisie Hersenen aan het UMC Utrecht. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Zijn werk richt zich op de kritische evaluatie van het heersende model van psychisch lijden, dat vaak simplistisch wordt voorgesteld als “ziek in je hoofd”. Hij betoogt dat deze benadering weinig positieve impact heeft gehad op de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in de westerse wereld en mogelijk zelfs heeft bijgedragen aan de opvallende toename van psychische aandoeningen onder jongeren.

Van Os ziet de academische psychiatrie en psychologie als “pre-wetenschappen”, die dringend behoefte hebben aan meer gelaagde en complexe modellen van psychisch lijden. Hij pleit voor een nieuwe benadering van de ggz, waarbij deze meer gezien wordt vanuit epistemisch pluralisme: dat psychisch lijden door meerdere brillen kan worden bekeken (sociaal, medisch, spiritueel, lifestyle, existentieel, lichamelijk, posttraumatisch) en dat mensen moeten kunnen kiezen op welke wijze en vanuit welk raamwerk ze willen werken aan verandering.

Remke van Staveren

Remke van Staveren: Vóór alles ben ik medemens: moeder, echtgenote, vriendin, buurvrouw. En psychiater. Ik ben geen ervaringsdeskundige, maar wel een deskundige-met-ervaring in psychische kwetsbaarheid én het gebruik en afbouwen van een antidepressivum. In 2022 schreef ik “Minder Slikken”, over het verantwoord afbouwen van psychofarmaca (Boom, 2022).

Bram van der Leden

Bram van der Leden heeft als opleidingsachtergrond: sociaalpedagogische hulpverlening (SPH) Hogeschool Breda, post-HBO procesregisseur. Werkervaring: 23 jaar bij Yulius in diverse functies, o.a. regiomanager FACT-teams. Sinds 2014 is hij ggz-agoog bij BijBram.

Daniël Maij

Daniël Maij is psychiater. Werkervaring: psychiater bij Antes (2014-2019), psychiater bij GGZ Delftland (2019-2021), psychiater BijBram vanaf 2021.

Heleen Wadman

Helen Wadman werkt als ervaringsdeskundige en is medeoprichter van de coöperatie InBegrepen, hét collectief voor ervaringskennis. Heleen is vanaf 2017 vanuit de Werkplaats Herstelondersteuning van Phrenos betrokken geraakt bij de landelijke POD beweging en opgeleid als POD-facilitator, mentor en trainer.

Dirk Corstens

Dirk Corstens werkt als psychiater en psychotherapeut. Hij werkt in Alkmaar, Utrecht en op Texel vanuit zijn eigen praktijk met Open Dialogue in sociaal netwerkgesprekken. Hij heeft onder andere samen met Heleen Wadman de opleiding Peer-supported Open Dialogue gevolgd en inmiddels hierin ook trainingen gegeven en erover gepubliceerd. Daarnaast is hij actief op het gebied van stemmen horen, onder andere in de international hearing voices movement, als behandelaar en als supervisor in de multicenter randomised clinical trial Talking with Voices vanuit de universiteit van Manchester. Samen met Marius Romme en Sandra Escher heeft hij het boek Stemmen Horen Begrijpelijk Maken gepubliceerd.

Branko van Hulst

Branko van Hulst is kinder- en jeugdpsychiater en senior onderzoeker bij LUMC Curium. Hij houdt zich bezig met de impact van psychiatrische classificatie op kinderen en jongeren. Hij begeleidt deze workshop samen met collega’s Bram de Ridder en Maria Groen-Blokhuis, met wie hij in 2023 de term ’stoornisme’ introduceerde. Deze term geeft een naam aan een slecht zichtbaar probleem in de psychiatrie. We zijn over psychisch lijden gaan denken in termen van stoornissen van individuen en verwaarlozen daardoor structureel de context van dat lijden.