(6-12) PARADIGMA, COGNITIEVE DISSONANTIE en ONAFHANKELIJK ONDERZOEK

(6-12) PARADIGMA, COGNITIEVE DISSONANTIE en ONAFHANKELIJK ONDERZOEK

Jim van Os snijdt in zijn marathoninterview ook het onderwerp ‘Open science’ aan. Hij wijst op het gevaar dat veel wetenschappelijk onderzoek erop is gericht bestaande paradigma’s te bevestigen. In plaats daarvan zou dergelijk onderzoek bestaande kaders juist voortdurend ter discussie moeten stellen. Het belang van onafhankelijk onderzoek verricht in academische vrijheid kan niet genoeg benadrukt worden! Follow the money heeft niet voor niets een dossier ‘Wetenschap op bestelling’. En onlangs beklaagde de hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin zich over het gebrek aan onafhankelijk onderzoek.

Het uitdagen van bestaande paradigma’s is altijd hachelijk en diegene die dat doet loopt kans met pek en veren uit het dorp weggestuurd te worden. Lang is vroeger gedacht dat geslachtsziekten door de lucht Follow the money: Wetenschap op bestelling Remy Roest - Open Brief aan Ewout Kattouw • 8 oktober 2024 • 4 werden overgebracht. Een van de argumenten daarvoor was dat pausen er ook aan leden. En als je dan dat paradigma ter discussie wil stellen en je kunt kiezen tussen een zak gouden dukaten als zwijggeld of de brandstapel, dan zou voor mij de keuze helder zijn. Maar anno 2024 moet onafhankelijk onderzoek/open science toch gekoesterd worden! Dus voldoende eerste geldstromen! Anders gebeuren grote ongelukken.

Een uitstapje naar een andere sector. Een schrijnend voorbeeld van de ellende die kan ontstaan als er onvoldoende ruimte is voor onafhankelijk onderzoek, is te zien in ‘Groningen’. Lees bijvoorbeeld ‘Was de TU Delft nalatig bij onderzoek gasbevingen?’ Of luister naar het korte fragment uit de mooie documentaire ‘De aarde beeft’. Dat stukje spreekt in enkele minuten boekdelen. En wat te zeggen over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen ‘Groningers boven gas - Boek 2’? Op blz. 206 t/m 210 lezen we dat de BOA-commissie niet wenste te spreken met het onafhankelijk geologenplatform. Volgens de BOA was dit een platform met wilde aardbevingstheorieën.... Sindsdien ging iedereen, enkele kritische onderzoekers daargelaten, uit van het paradigma dat de aardbevingen in magnitude beperkt zouden blijven. Een zware aardbeving bij Huizinge in 2012 bracht het langgekoesterde paradigma eindelijk aan het wankelen. Boek 1 lezend kwam ik bij herhaling opmerkingen tegen in de trant van ‘een tekort aan onafhankelijk onderzoek’, ‘tunnelvisie’, ‘gesloten bolwerken die niet openstonden voor kritische geluiden’, e.d.

Het spinnenweb van Nicholas Freudenberg is zó in te vullen met namen van functionarissen en instanties. Te wijten aan kwaadwillendheid? Wellicht van een aantal gewetenloze lieden. Maar ik vermoed dat collectieve cognitieve dissonantie ervoor zorgde dat het ‘sprookje’ niet werd verstoord. Ik vind het een gemiste kans dat dit thema niet expliciet is benoemd bij de conclusies en aanbevelingen van de parlementaire enquêtecommissie. (Een helder artikel waarin paradigma en cognitieve dissonantie aan de orde komen is te vinden op de website van Stichting Pill). Maar is het in de psychiatrie zoveel beter? Hoelang zetten kritische wetenschappers, individuele ervaringsdeskundigen en complete cliëntbewegingen al niet grote vraagtekens bij de paradigma’s in de psychiatrie? (Whitaker, Dehue, Frances, Hari, Kattouw, e.a.).

Dick Bijl (Zie: Trouw: ‘Psycho-pillen doen meer kwaad dan goed’ en zijn boeken Het pillenprobleem en Antidepressiva en depressie) noemt antidepressiva dure fopspenen. De Deense hoogleraar Peter Götzsche noemt de psychiatrie pseudowetenschap en pleit voor opheffing van het specialisme. En ‘De Nieuwe GGZ’ stelt bij monde van Jim van Os en Philippe Delespaul ook al heel wat jaren heilige huisjes ter discussie.

Meer artikelen

(1/12) ZINGEVING

ZINGEVING MEANING IN LIFE IS A FUNDAMENTAL PROTECTIVE FACTOR. IN THE CONTEXT OF PSYCHOPATHOLOGIE. Boekenkasten vol zijn er over zingeving geschreven. Vorig jaar verscheen een zorgstandaard over zingeving in de psychische hulpverlening. Gerben Westerhof schreef een hoofdstuk over zingeving in het Handboek Positieve Psychologie. (Dit boek is mijns inziens een absolute aanrader!) Viktor Frankl schreef: “Wie een reden heeft gevonden om voor te leven kan bijna alles aan.” In één adem noem ik naast het werk van Viktor Frankl het aangrijpende boek van Edith Eger ‘De Keuze’ als inspiratiebron bij het denken over zingeving. Om evenwel het werken met het begrip zingeving in de dagelijkse praktijk handen en voeten te geven pleit ik voor het systematisch gebruiken van de vragenlijst ‘Zinvol leven’. In The Meaning in Life Questionnaire (MLQ) vindt u een toelichting waarom ik juist voor deze vragenlijst pleit. Mijns inziens past het regelmatig invullen van de vragenlijst ‘Zinvol leven‘ bij de patiënt/cliënt/burger goed bij het voornemen om passende, waardegedreven zorg te leveren, individueel en op populatieniveau.

(3/12) POSITIEVE GEZONDHEID EN POSITIEVE PSYCHOLOGIE: DE RELATIE TUSSEN BEIDE

In eerder genoemd Handboek Positieve Psychologie wijdt Jan Auke Walburg daar een heel hoofdstuk aan. Hij stelt onder meer: ”Positieve gezondheid bouwt in Nederland voort op twee ontwikkelingen die elkaar kunnen versterken: de positieve psychologie EN het gezondheidsmodel van Huber en collega’s. Daarbij levert de positieve psychologie een belangrijke bijdrage aan de wetenschappelijke onderbouwing.”

Ik ben van mening dat de enorme voortgang op het gebied van de positieve psychologie een grote bijdrage kan leveren aan het bereiken van flourishing, welbevinden, mentale gezondheid, herstel, discovery, kwaliteit van leven, e.d. De positieve gezondheid levert met het spinnenweb ontegenzeggelijk een prachtige kapstok om ‘het andere gesprek’ te starten. Het grote, landelijk brede enthousiasme voor het spinnenweb mag echter niet leiden tot het ondersneeuwen van aandacht voor interventies die in de herstel- en rehabilitatiebeweging, de recoverycolleges, het sociaal domein, de GGZ, de positieve psychologie e.d. al jaren ontwikkeld zijn en nog steeds ontwikkeld worden.

(4-12) PUBLIC HEALTH

In zijn marathoninterview benoemt Jim van Os het grote belang van publieke gezondheidszorg. Hierbij verwijst hij met name naar IJsland. Jim benoemt ook het grote belang van aandacht voor trauma. In dit kader is het relevant te wijzen op de webinarserie met prof. dr. Bessel van der Kolk. Programma’s gericht op vermindering van vroegkinderlijk trauma/adverse childhood experience moeten een belangrijke bijdrage leveren om later veel mentale en somatische problemen te voorkomen. (ACE wordt wel de oorzaak der oorzaken genoemd). Zowel in Nederland als in Europa is er toenemende aandacht voor publieke gezondheidszorg. Healh in and for all policies! Eenzaamheid is een groot probleem: zie ook dit zeer recente artikel in World Psychiatry. Enkele boeken vind ik erg relevant in deze.

1) GELUK: The new worldbook of happiness. Leo Bormans vroeg honderd toponderzoekers uit de positieve psychologie uit vijftig landen en vertegenwoordigers van vijf wereldgodsdiensten om bondig te formuleren hoe mensen tot een gelukkig leven kunnen komen. Veel kennis uit de positieve psychologie gebundeld!

2) Verbinding verbroken. De Britse ervaringsdeskundig journalist Johann Hari bezocht landen, steden, projecten, wetenschappers en vooral doorsneeburgers over de hele wereld. Hij brengt in kaart wat volgens hem de werkelijke oorzaken zijn van angst en depressie. Hij interviewde biologen, psychiaters en sociaal psychologen zoals Tim Kasser die decennialang onderzoek deed naar intrinsieke en extrinsieke (junk)waarden van mensen. Het blijkt dat veel mensen vrij snel afgeleid worden van hun eigen intrinsieke waarden en door bombardementen van reclames een leven gaan leiden dat bepaald wordt door ‘junkwaarden’, wat geen geluk maar juist meer angst en depressie veroorzaakt. Een passend bruggetje naar het volgende boek:

3) Legaal maar Fataal. Nicholas Freudenberg, hoogleraar Public Health in New York, beschrijft in Legaal maar Fataal (uitgeverij Lemniscaat) hoe wereldwijd grote industrieën onze gezondheid bedreigen. Hij stelt dat overheden wereldwijd niet in staat zijn de burgers hiertegen afdoende te beschermen. Overheidsmaatregelen worden ontkracht, omzeild of tegengehouden. Op blz. 25 staat een plaatje van het consumptief-industrieel complex. Niet iets om vrolijk van te worden! Tegenover dit soort krachten kunnen geen tien GALA‘s een deuk in een pakje boter slaan! Maar Freudenberg heeft wel hoop dat het tij kan keren. Hij beschrijft in deel twee richtlijnen voor oplossingen. Overheid, krachtige en kritische consumentbewegingen en onafhankelijk onderzoeksjournalisten kunnen samen het verschil maken.